slott i linköpingFör dig som är intresserad av det paranormala och är sugen på att uppleva spänning i riktig spökanda har ett flertal alternativ att välja mellan i vårt avlånga land Sverige. Här finner du massvis med slott som har sina egna unika och mystiska historier. Kanske kommer du att uppleva något paranormalt när du besöker någon av dessa historiska platser.
Nedan har vi listat några av de mest kända:

– Malmöhus Slott
Nordens äldsta bevarade renässansslott hittar vi i Malmö. Slottet uppfördes mellan 1526 och 1539 och tillhör idag Malmö museer. Slottet är öppet för rundturer där man kan ta del av den spännande historia som ligger bakom många oförklarliga fenomen som har upplevts i byggnaden. Bland annat sägs det att en flicka vid namn Johanna ska ligga inmurad någonstans i slottets väggar i fängelsetornet. Eller så kan man höra den jamande katten som sägs spöka på slottet. Enligt sägnen så jamande katten under nätterna och störde den fängslade skotske earlen av Bothwells sömn under varenda natt vilket i sin tur ledde till att han blev galen. Besöker man slottet är det inte ovanligt att man får en dillkvist att ha med sig som ska skydda mot spöken och gastar.

– Häringe Slott
Vill du övernatta på ett hemsökt slott och kanske få sällskap av en kall liten spökpojke som kan komma att krypa ner i din säng under nattens gång? Då ska du boka in en natt på Häringe slott som ligger strax utanför Stockholm. Efter den förste ägaren Viking Sote som gjorde anspråk på Häringehalvön runt år 1000 så har alla följande ägare lidit av storhetsvansinne och varit omringade av glamour, party och skandaler. Den äldsta byggnaden idag är slottets Sjöflygel som idag drivs som hotell. Flygeln byggdes av Greve Gustav Horn år 1650 och var hans privata bostad för han själv och familjen. Gustav hade en son vid namn Axel som dog vid endast två års ålder. Det säga att han vanvårdades av guvernanter efter att hans mor hade dött. Besökare på slottet sägs ha hört barnagråt ifrån Sjöflygeln och andra har kännt hur en iskall liten pojke har krupit ner bland lakanen i deras sängar. Antagligen är det Axels sorgsna spöke som lever kvar på Häringe slott.

– Bäckaskog Slott
Bäckaskogs slott var till början ett kloster som byggdes under 1200 talet. Slottet som ligger i Kiaby i Kristianstads kommun är idag ett hotell och konferensanläggning. Inger Lundin är en kvinna som har lett många guidade turer på slottet och som även har skrivit en bok om övernaturliga upplevelser som både hon och gäster har upplevt i slottsområdet. I boken kan man läsa om ett spöka vid namn Elvira som smyger omkring på slottet samt om Karl XVs häst som galopperar omkring på nätterna. Hästen som hade namnet Shejk avlivades i samband med att kungen dog och sägs spöka efter det.

– Ekenäs slott
har du vägarna förbi Östergötland så kan du besöka ett av Sveriges mest bevarade slott från 1600 talet. Slottet är idag privatägt och fungerar som ett museum för den som är nyfiken på att kolla runt. Den mest kända spökhistorien om slottet är det utrymme som kallas för ”Nisses håla”. Greven Mauritz Vellingk som förr bodde i slottet ska ha tagit hjälp av en drängson vid namn Nisse att göra sig av med ett gäng hemliga dokument. För att denna hemlighet sedan inte skulle komma ut till allmänheten så lät Greven mura in Nisse i väggen på Ekenäs slott, därav namnet Nisses håla. Hålan är än idag inte öppnad då det sägs att en stor olycka kommer att drabba slottet och dess ägare den dagen då Nisses håla öppnas. Även ett spöke vid namn ”Hönsagumman” sägs ha synts till på slottet och ska hålla ett öga på alla som besöker det. Någon annan som man fortfarande kan se vandra runt på slottet idag är Grevinnan Maria Klingspor. Varje år den 2a Maj så sägs det att man kan se henne resa sig ur sin grav för att sedan vandra emot slottet. Denna dag är nämligen hennes make Philips namnsdag. Slottets personal brukar därför alltid förbereda med fika i hennes syrum.

– Svaneholms slott
Utanför Skurup i Skånes län finner man Svaneholms slott som uppfördes år 1530 av danska riksrådet Mourids Jepsen Sparre. Här sägs det att det spökar en hel del. Bland alla de spöken och andar som sägs vara aktiva på platsen så kan man bland annat se vita frun, Danske kungen Fredrik ll som dansar i slottets musiksal där han även letar efter Anne Hardenberg som var hans ungdomskärlek, den grå munken som blev inmurad i källarvalvet, den vackra damen som säga ha mördat sin make, skytten som väcker folk med sina pistolskott samt den hårige mannen som sägs ha setts ligga under sängar. Med andra ord är denna inte en plats att besöka för den fege.

Detta var bara några av de kända slott som går att besöka i Sverige för den som vill uppleva något spännande utöver det vanliga. Alla slott går tyvärr inte att övernatta i men det finns en hel del som erbjuder både rundvandringar och guidade spökturer.