Ett av de mest berömda slotten i Sverige och som dessutom är mycket vackert att titta på är Läckö slott i Västergötland. Byggnaden ligger fint belägen på Kållandsö som är en udde i Ekens skärgård i Vänern.

Under medeltiden förvaltades slottet av skarabiskoparna men 1615 lämnades det över till familjen De la Gardie. Numera är det i statens ägo och är öppet för allmänheten.

Sveriges vackraste slott

Här anordnas inte bara guidade turer utan även operaföreställningar, konserter och konstutställningar samtidigt som man med fördel kan ha konferenser och företagsevent här. Läckö slott har blivit ett mycket uppmärksammat turistmål och blev 2001 utsett till Sveriges vackraste slott.

Började som en borg

På 1200-talet upprättade biskop Brynolf Algotsson en fästning med inre bebyggelse som tyvärr brann ned lite senare. Dock lät man återuppbygga borgen som stod klar under 1500-talet.

Den större byggnaden kom till under Gustav Vasas tid och fick en tredje våning under åren med De la Gardie. Sedan dess har man långsamt byggt på med förborg och tinnar och torn. Slottet innehar numera 200 rum. Inredningen är mycket pompös med vackra tapeter, dyrbara möbler och underbara utsmyckningar av alla de slag.

Upplev Läckö och Vänern

När man befinner sig vid Läckö kan man se mycket av Vänerns stränder genom den vackra utsikten och det sker många aktiviteter just runt Läckö slott, både för barn och vuxna. Bevarandet av omgivningarnas kultur i kombination av underhållning och god mat och dryck, är något som kännetecknar slottet väl. Dessutom finns det en välordnad slottsträdgård med alla möjliga växter och plantor som man kan gå och botanisera bland. Det är inte för inte som Läckö slott har kallats för “pärlan vid Vänern”.

Under sommaren är det särskilt eftertraktat att titta in då man samtidigt kan upptäcka Vänerns skärgård med allt den har att erbjuda – bad, fiske och andra naturupplevelser.