Det är inte ofta man kan ha turen att lägga blickarna på ett riktigt riddarslott, men på Stora Sundby har du chansen. Detta mäktiga slott ligger vid Hjälmarens strand i Södermanland och började byggas redan på 1200-talet som försvarsbyggnad. På 1500-talet byggdes det ut till en större byggnad av familjen Sparre och det var då som den romantiska riddarstilen började prägla exteriören. I mitten på 1800-talet kom greve De Geer nämligen att förändra slottet en aning genom att bygga om det i gammalnormandisk stil.

Numera ser det nästan ut som ett slott man kan komma ihåg från filmerna “Ivanhoe” eller “Robin Hood”.

Slottets symbolik

Det är ganska intressant att veta att slottet faktiskt ska symbolisera ett kalenderår. Slottet har 52 rum som visar årets antal veckor, 12 mindre torn som symboliserar månaderna, 4 stora torn som symboliserar årstider samt exakt 365 fönster som får en att tänka på årets alla dagar. Ganska kul idé, faktiskt.

Tillbyggnader

På 1840-talet byggdes det till ett flertal byggnader som orangeri, badhus, brygghus, stall, magasin, statarlängor samt en inspektorsbostad. Man hade också ett tegelbruk som idag endast består av en ruin.

Aktiviteter på Stora Sundby

Slottet har bytt ägare ett antal gånger men idag är det privatägt av friherre Johan Klingspor. Man kan dock få guidade visningar vid önskemål, men eftersom slottet faktiskt är bebott av Klingspors familj, kan man inte komma och gå som man vill. Parken är dock öppen året runt men visningarna sker enbart under försommaren.

På slottet utövas dock mycket jakt som man kan anmäla sig till, alltifrån andjakt och småvilt till älgjakt och klövvilt.

Vill man så kan man hyra inspektorsbostaden alldeles intill slottet där man har självhushåll, vilket är attraktivt under jaktsäsongen, men man kan också boka in sig på ett av slottets rum som besökare. Då får man också tillfälle att umgås med ägarna själva.