Visserligen ligger detta slott beläget utanför Göteborg, men det anses vara det mest osvenska slottet i landet. Det påminner mycket om de mystiska slotten i England eller Skottland i elisabetansk stil och är egentligen inte så gammalt. 1904 blev det färdigt och ägdes då av köpmannen James Fredrik Dickson och hans fru som båda har brittisk härkomst, vilket man kan se när man tittar på slottets fasader.

Det var dessutom hustrun Blanche som lät rita huset tillsammans med arkitekten Lars Wahlman och många som träder in i byggnaden eller trädgården för att beundra mästerverket, säger att det är som att träda in i en saga.

Själva egendomen på Tjolöholm har dock funnits sedan långt tidigare, närmare bestämt 1200-talet. Det var dock på grund av paret Dickson som ägorna blev berömda tack vare arkitekturen och tillbyggnaderna med stuterier och hästuppfödning. På egendomen uppfördes även en kuskskola som utbildade kuskar, vilket har präglat travsporten i Sverige avsevärt.

Stilen

Man kan säga att Tjolöholms slott är en blandning av den engelska elisabetanska stilen och jugendstilen som man kan se på slottets exteriör. När fru Dickson senare blev änka, lät hon bygga till arbetarbostäder, slottskyrka och storstuga – allt i nationalromantisk stil. Godset utvecklades således till ett litet samhälle där hästuppfödning stod i fokus.

Göteborgs stads egendom

Eftersom Blanche reste mycket och hade bröder på Sri Lanka, som på den tiden drev en teplantage där, kom hon även att inspireras mycket av andra kulturer.

Dock avled hon under sin sista resa dit och dottern ärvde godset som senare föll i Göteborgs stads händer, efter hennes död.

Vill man uppleva ett svenskt “Downton Abbey” och samtidigt se på konstutställningar, erbjuder slottet i skrivandets stund, klädutställningen “Dräkter från Downton Abbey” där man kan uppleva den brittiska serien på ett svenskt slott men med brittiskt inslag. Kanske något att fundera över under året om man är sugen på en utflykt.