Slott har varit av lite olika betydelser genom åren. Det begrepp som vi oftast går efter idag är att slott är en benämning av ståtliga byggnader som byggts upp på begär av adelsmän, furstar, kungar och andra förnäma och inflytelserika personer. Vissa slott som är mycket gamla var till en början borgar och fästningar som främst var till för att skydda mot fiender. De som byggdes på senare tid var främst till för att visas upp, de skulle alltså göras så ståtliga och stiliga som möjligt så att ägaren kunde visa upp sin status. Det finns med andra ord en hel del häftiga och vackra slott världen över. Här tänkte vi dela med oss av några favoriter.

Några av världens coolaste slott

Castelul Peles
Detta slott ligger i Rumänien och byggdes mellan 1873-1883. Slottet ägdes av Kung Carol l av Rumänien. världens vackraste slottVarför slottet byggdes var för att kungen och hans familj skulle kunna ha detta som sitt sommarresidens. En lite finare version av vår tids sommarstugor. År 1947 så togs
slottet över av kommunistregimen i landet. Idag tillhör det dock återigen kungafamiljen. De hyrs däremot ut till staten som låter det vara öppet för allmänheten och besökare som vill se hur det ser ut i slottet.

Palacio Nacional da Pena
Detta slott är beläget på en hög kulle cirka tre mil från huvudstaden i Portugal. Staden som ligger nedanför slottet heter Sintra. Denna slottsbyggnad är mest känd för alla sina vackra färger som pryder alla byggnader. Varje år är det många som reser hit för att beundra det färgglada slottet. Men varför byggdes slottet från början? Den första byggnaden som fans på kullen var ett litet kapell som byggdes under 1100 talet. Efter 400 år ersattes detta sedan med ett kloster. Under 1830 talet så övergavs sedan klostret och det kom en prins vid namn Ferdinand ll som köpte upp klostret och byggde sedan ett riktigt stort och fint palats. Idag bor det dock inga kungligheter i palatset utan det står öppet som museum och räknas även som ett världsarv.

Matsumoto
Slottet har precis samma namn som staden det ligger i, Matsumoto. Matsumoto slottet som ligger i Japan kallas även ibland för kråkslottet på grund av sitt mörka utseende och former som ibland kan liknas som vingar. Tyvärr så vet man inte mycket om bakgrunden till slottet eller dess ägare, men man tror att slottet byggdes någon gång under 1500 talet av en familj vid namn Ishikawa. År 1952 så blev slottet listat som ”National Treasure of Japan”, det betyder att det anses vara en historiskt viktig byggnad som ska bevaras. Större delen av slottet är idag öppet för besökare för den som är nyfiken att ta sig en titt på kråkslottet i Japan.

Burg Hohenzollern
Även detta slott står på toppen av en kulle precis som det vi nämnde i Portugal, vi gissar på att kungligheterna gillade att ha koll på vad som skedde runt omkring dem helt enkelt. Detta slott står dock inte på någon kulle i Portugal utan Burg Hohenzollern finner du i staden Hechingen i Tyskland. Slottet byggdes redan på 1000 talet och tillhörde då en familj vid namn Hohenzollern. Under år 1423 så blev slottet förstört i krig och strider vilket resulterade i att en ny och mycket mer stadig byggnad byggdes upp. Slottet stod stadigt genom hela det trettioåriga kriget som ägde rum under 1600 talet men förföll tyvärr i början av 1800 talet och lät återuppbyggas av Kung Fredrik Vilhelm IV av Preussen. Slottet skadades sedan ytterligare på grund av jordbävningar under 1970 och 1978. Slottet har under sin tid och alla uppbyggnader försetts med massor av torn och tinnar och är idag ett väldigt populärt turistresmål för de som besöker Tyskland.

Cinderella Castle
Som du kanske hör på namnet så tillhör detta slott självaste Askungen, och ja, det står på Disneyland i USA. Även om detta slott inte har någon gammal spännande historia eller har varit ägt av riktiga levande kungligheter så är det ändå en otrolig byggnad som är uppbyggd via en teknik som kallas för forcerat perspektiv. Det gör att slottet ser högre ut än vad det egentligen är och att proportionerna är mindre inuti slottet ju högre upp man kommer. Om man vill besöka detta slott så finner man det på Disneyland i Florida, eller så kan man besöka kopian av detta slott på Disneyland i Tokyo. Här finns det dessutom en restaurang man kan äta på och en lyxig svit om man känner för att övernatt. Kanske en rolig destination för en natt på smekmånaden?

Grad Predjama
Detta slott är väldigt unikt och du kommer troligtvis inte att kunna se något liknande någon annan stans i världen. Slottet som finns en mil utanför staden Postojna som ligger i Slovenien är det enda slottet i världen som är byggt inuti en grottöppning. Exakt när slottet är byggt vet man inte riktigt men man har hittat skrifter där det står om slottet under 1200 talet. Det ska då enligt skrifterna ha ägts av de herrar som styrde Aquileia som idag tillhör Italien. Under 1400 talet så ägde en riddare vid namn Erazem Lueger slottet. Där gömde han sig för trupper till det tyska furstehuset som han gjort sig osams med. Trupperna låg belägrade runt slottet och väntade på att han skulle komma ut. Dock tog det väldigt lång tid då han hade de förnödenheter han behövde via grottsystemet. Han höll sig i slottet tills han en dag blev förrådd av en tjänare och då träffad av en kanonkula under ett toalettbesök. Slottet förstördes efter detta och ett nytt byggdes. Det ny uppbyggda slottet blev även det förstörd av en jordbävning år 1511. Det tredje och sista slottet byggdes sedan i slutet av 1500 talet av ärkehertig Karl ll av inre Österrike och blev efter andra världskriget ett museum för folk att beöka.